"Whisky" е английският изговор на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език се е наричала "uisge beatha" или "usquebaugh" - "вода на живота". На англичаните това звучало като "uishgi", докато накрая думата станала "whisky". Първото уиски е произведено през 15-ти век от монашески орден, а днес дестилериите в Шотландия вече наброяват 100.
"Scotch" означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия и е запазена марка в целия свят. Само шотландско уиски може да има на етикета си думата "scotch". Дестилира се от малцов ечемик или други житни растения, вода и мая в специални медни апарати за дестилиране. Шотландското уиски отлежава не по-малко от три години в дъбови бъчви. Има два вида шотландско уиски: малцово и зърнено.
"Malt Whisky" означава, че уискито е произведено само от ечемичен малц. Малцовите уискита се отличават значително едно от друго в зависимост от дестилерията, в която са произведени. Те имат много по-изразен вкус и букет от блендираните уискита. При дестилационния процес, малцовете се сушат с торф, което им придава специфичен характер. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-отличително от обикновеното "blend whisky".
"Grain Whisky" за разлика от малцовото уиски, се произвежда от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна в друг вид меден апарат за дестилиране. Зърненото уиски, поради дестилационния метод, по който се произвежда има по-универсален и мек вкус.
"Irish Whiskey" се произвежда в Ирландия, дестилира се най-малко три пъти и отлежава минимум три години в дъбови бъчви. Ирландското уиски, за разлика от шотландското, не се суши с торф и използва малко по-различен дестилационен метод. Днес, има само три ирландски дестилерии - Bushmills, Cooley и Midleton.