"Ракия" е считана за националната напитка на много от балканските народи. Подобно на бренди, тя се прави от ферментирали плодове, най-често грозде, но се дестилират също така сливи, кайсии, ябълки, круши, дюли и др. Обикновено ракията е безцветна, освен ако не се добавят при дестилация различни билки, мед или вишни.
"Grappa" e вид италианско бренди, произвеждано първоначално на основата на смачканото и изстискано грозде, което остава след винопроизводството. Впоследствие, тя придобива популярност и започва да се прави от блендиран гроздов дестилат. След дестилацията, грапата отлежава 6 месеца, за да придобие по-мек вкус. Обикновено се консумира като диджестив.
"Calvados" е френско бренди, произвеждано от ябълков дестилат. Дестилира се за първи път през 16-ти век, а днес calvados e Appelation Contrôlée, според френската класификация. Ябълките се берат и пресоват като ябълковият сок ферментира до сух сайдер и тогава се дестилира в дестилат. По закон, дестилацията трябва да е двойна, а дестилатът трябва да отлежи две години в дъбови бъчви, за да има право на наименованието calvados.