"Tequila" е мексикански алкохол, дестилиран от ферментиралия сок на растението синьо агаве, което расте в региона на Tequila, Мexico. Името на напитката идва от града Теquila, в щата Jalisco. Производството на текила е регламентирано със закон и е с контролиран регион и наименование.
"Mastika" е анасонова алкохолна напика, произведена от ароматната смола на дървото Pistacia lentiscus, което расте предимно в Гърция на Егейско море. Алкохолната основа обикновено е гроздова ракия, която е блендирана с етерични масла от смолата на дървото.
"Ouzo" сe нарича гръцката национална напитка, на основата на анасон. Произвежда се от чист етилов алкохол, който се дестилира в медни дестилационни апарати, заедно с анасон и други съставки. Наименованието е защитено в ЕС като изключителен гръцки продукт.
"Vermouth" е спиртна напитка, на основата на вино, към която са прибавени различни ароматични билки и подправки, по ревниво пазена рецепта. Името идва от немската дума за пелин, който се използва и при абсента. Има три вида вермут: сух, сладък, който е бял (bianco) и червен (rosso) и полу-сух вермут.
"Digestif" е алкохолна напитка, която се консумира след хранене за подобряване на храносмилането. Диджестивът е бленд от разнообразни билки и подправки. Въпреки това като диджестив могат да се консумират повечето силно алкохолни напитки.
"Absinthe" e високо алкохолна, анасонова напитка (обикновено около 60%), която се произвежда главно от цветчетата и листата на билката пелин Artemisia Аbsinthium. Пелинът съдържа веществото thujone, което е близко по състав на активната съставка на марихуаната. Вследствие, в началото на 19-ти век, абсентът е забранен поради твърдения, че предизвиква халюцинации. Днес, продажбата на абсент е разрешена в ЕС, след ограничаване съдържанието на съставката thujone.